Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse, läs mer här. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används

Föreningsarkivet Västernorrland fyller 70 år

Vid föreläsningen i Kramfors syns bibliotekschefen Lena Hermansson, Vibeke Olsson Falk och Lennart Johansson som är styrelseledamot i Föreningsarkivet Västernorrland.

Föreningsarkivet Västernorrland som startade som Arbetarrörelsens arkiv i Medelpad den 9 mars 1943 fyller 70 år. Det ska vi fira! Vi är ett av de äldsta föreningsarkiven i landet. I Ångermanland gjordes också ambitiösa försök till bildandet av ett arbetarrörelsens arkiv år 1943 men inte förrän 1957 lyckades det. Sammanslagningen av de båda folkrörelsearkiven skedde den 3 maj 1983, alltså för 30 år sedan. 1998 bytte arkivet namn till Föreningsarkivet Västernorrland.

Seminarium och fest blir det den 13-14 november i Söråkers Folkets Hus. Vi firar tillsammans med Folkrörelsernas Arkivförbund.

Aino Trosell kommer att föreläsa om ”De som alla har glömt, om dem har jag drömt” – om kartors vita fläckar och om anonyma uppdragsgivare.

Föreläsning av Karin Tegenborg Falkdalen om De som bodde på ”lifvets skuggsida”: Om lösdriverianklagade kvinnor i Östersund vid förra sekelskiftet”.

Men vi har också jubileumsföreläsningar i varje kommun med författaren Vibeke Olsson Falk och hennes böcker om Bricken på Svartvik. Hon kan som få beskriva väckelsens, nykterhetens och arbetarrörelsens betydelse för demokratiprocessen i detta land samtidigt som arkivens betydelse i författandet framhävs. Utan arkiv ingen historia. Den 19 november kommer hon till Timrå och till In Between kl 12 för en lunchföreläsning.

En jubileumsbok arbetas fram under året med artiklar av närstående till arkivet samt tidigare chefer och ordföranden. Intressanta kapitel skrivs av förre kulturministern Bengt Göransson och författaren/forskaren Kjell Östberg som härstammar från Kramfors. Boken ges ut i samband med seminariet i november.

Information

2022-11-21
Vill du vara med och bygga upp ett unikt e-arkivcentrum inom den enskilda arkiv...
2022-11-10
Ny uppdaterad formatpolicy för digitala format finns under rubriken  "Ordn...
2022-11-04
Varmt välkomna att fira arkivens dag med oss! Årets tema är "myter och mysterier...