Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse, läs mer här. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används

Arkivuppgifter för skolan

Här har vi sammanställt enklare arkivuppgifter från varje kommun i länet. För att lösa uppgifterna behöver ni inte besöka arkivet. Ni kan jobba med uppgifterna i klassrummet eftersom materialet som behövs är digitaliserat och finns som nedladdningsbara PDF-filer. Uppgifterna kan antingen lösas i helklass, grupp eller enskilt. 

Medlemmarna i logen

Nykterhetsföreningar eller nykterhetsloger var föreningar som man fick vara med i om man lovade att vara nykter. I Söråker fanns det en loge som hette Vårbrytning. Öppna filen nedan för att se en del av Vårbrytnings medlemslista och svara på frågorna. 

Medlemmarna i logen.pdf

Kollektivavtal för skofabriken i Mjällom

Under slutet av 1930-talet slöts ett kollektivavtal mellan arbetarna och arbetsgivarna på Bröderna Melinders skofabrik i Mjällom i Kramfors kommun. Avtalen finns sparade i Beklädnadsarbetarnas förbund avd 14, sektion 3066, Mjällom:s arkiv. Öppna filen nedan för att se avtalen och svara på frågorna. 

Kollektivavtal för skofabriken i Mjällom.pdf

Olof Anton Bylunds gesällbrev

I Örnsköldsviks hantverksförenings arkiv finns ett gammalt gesällbrev från 1886 bevarat. Det rör Olof Anton Bylund och hans hantverkskunskaper. Öppna filen nedan för att läsa gesällbrevet och svara på frågorna. 

Olof Anton Bylunds gesällbrev.pdf

Misstänkt fotbollsfusk

Idrottsföreningen Älgarna i Härnösand arrangerade en kvartersfotbollsturnering i slutet av 1940-talet. En dag lämnas det in en protest angående misstänkt fotbollsfusk! Öppna filen nedan för att läsa arkivmaterialet och svara på frågorna. 

Misstänkt fotbollsfusk.pdf

"Vid hvilken ålder bör qvinnan gifta sig?"

För över 100 år sedan fanns det en diskussionsförening i Sollefteå som hette Upplysning. De träffades för att diskutera olika saker, bland annat vid vilken ålder kvinnan bör gifta sig. Öppna filen nedan för att läsa protokollet och svara på frågorna. 

Vid hvilken ålder bör qvinnan gifta sig.pdf

Baptistkapellet i Borgsjö

Sällskapet Betaina var en systerförening till Baptistförsamlingen i Borgsjö. Det var Sällskapet Betania som ägde marken där baptistkapellet stod. Öppna filen nedan för att läsa hur det gick till när Betania fick marken och svara på frågorna. 

Baptistkapellet i Borgsjö.pdf

Spelet om Sundsvallsstrejken 1879

Föreningen för spelet om Sundsvallsstrejken bildades hundra år efter den stora strejken och satte upp en pjäs om händelsen. Öpnna filen nedan för att se pjäsens affisch och svara på frågorna.

Spelet om Sundsvallsstrejken 1879.pdf