Släktforska i föreningsarkiv

Har du tagit dig genom kyrkoarkiven och fyllt i ditt släktträd nio generationer bakåt, liksom alla kusiner, nästkusiner, morbröder och fastrar? Då är det kanske dags att ta reda på mer om vad dina släktingar gjorde på fritiden!

Föreningsarkivet Västernorrland har arkiv från ca 5 400 olika föreningar från länet. Genom medlemslistor, protokoll, fotografier och tidningsurklipp kan du fortsätta fylla i ditt västernorrländska släktträd. Att släktforska i föreningsarkiv kräver lite mer av forskaren, men bara man har tålamod kan det vara otroligt givande.

För att ge dig en hjälp på traven har vi satt ihop en handledning till hur man gör när man vill forska i Föreningsarkivet Västernorrlands arkivmaterial och tips på några olika ingångar som kan vara bra när man släktforskar. Lycka till!

Släktforska Föreningsarkivet Västernorrland.pdf

Tänk på att det är bra att höra av dig i förväg och beställa fram det arkivmaterial du vill forska i. Detta gäller främst medelpadsmaterial eftersom själva arkivmagasinet inte finns på Medelpadsarkiv i Kulturmagasinet. 

Nykterhetsföreningar engagerade många kring sekelskiftet och början av 1900-talet. Kanske hittar du din släkting där?

Bildkälla Föreningsarkivet Västernorrland

Arkivuppgifter för skolan

Här har vi sammanställt enklare arkivuppgifter från varje kommun i länet. För att lösa uppgifterna behöver ni inte besöka arkivet. Ni kan jobba med uppgifterna i klassrummet eftersom materialet som behövs är digitaliserat och finns som nedladdningsbara PDF-filer. Uppgifterna kan antingen lösas i helklass, grupp eller enskilt. 

Medlemmarna i logen

Nykterhetsföreningar eller nykterhetsloger var föreningar som man fick vara med i om man lovade att vara nykter. I Söråker fanns det en loge som hette Vårbrytning. Öppna filen nedan för att se en del av Vårbrytnings medlemslista och svara på frågorna.

Medlemmarna i logen.pdf

Kollektivavtal för skofabriken i Mjällom

Under slutet av 1930-talet slöts ett kollektivavtal mellan arbetarna och arbetsgivarna på Bröderna Melinders skofabrik i Mjällom i Kramfors kommun. Avtalen finns sparade i Beklädnadsarbetarnas förbund avd 14, sektion 3066, Mjällom:s arkiv. Öppna filen nedan för att se avtalen och svara på frågorna.

Kollektivavtal för skofabriken i Mjällom.pdf

Olof Anton Bylunds gesällbrev

I Örnsköldsviks hantverksförenings arkiv finns ett gammalt gesällbrev från 1886 bevarat. Det rör Olof Anton Bylund och hans hantverkskunskaper. Öppna filen nedan för att läsa gesällbrevet och svara på frågorna.

Olof Anton Bylunds gesällbrev.pdf

Misstänkt fotbollsfusk

Idrottsföreningen Älgarna i Härnösand arrangerade en kvartersfotbollsturnering i slutet av 1940-talet. En dag lämnas det in en protest angående misstänkt fotbollsfusk! Öppna filen nedan för att läsa arkivmaterialet och svara på frågorna.

Misstänkt fotbollsfusk.pdf

”Vid hvilken ålder bör qvinnan gifta sig?”

För över 100 år sedan fanns det en diskussionsförening i Sollefteå som hette Upplysning. De träffades för att diskutera olika saker, bland annat vid vilken ålder kvinnan bör gifta sig. Öppna filen nedan för att läsa protokollet och svara på frågorna.

Vid hvilken ålder bör qvinnan gifta sig.pdf

Baptistkapellet i Borgsjö

Sällskapet Betaina var en systerförening till Baptistförsamlingen i Borgsjö. Det var Sällskapet Betania som ägde marken där baptistkapellet stod. Öppna filen nedan för att läsa hur det gick till när Betania fick marken och svara på frågorna.

Baptistkapellet i Borgsjö.pdf

Spelet om Sundsvallsstrejken 1879

Föreningen för spelet om Sundsvallsstrejken bildades hundra år efter den stora strejken och satte upp en pjäs om händelsen. Öpnna filen nedan för att se pjäsens affisch och svara på frågorna.

Spelet om Sundsvallsstrejken 1879.pdf

Folkrörelsernas Sundsvall

Perioden 1850 till 1920 brukar kallas De stora folkrörelsernas tid. Många människor började engagera sig i olika föreningar som verkade för bland annat rösträtt, nykterhet och religionsfrihet. I föreningarna kunde de tillsammans kämpa för att deras mål skulle bli verklighet. I det här materialet presenteras fyra berättelser från folkrörelsernas Sundsvall. Öppna filen nedan för att ta del av dem och svara på frågorna.

Folkrorelsernas-Sundsvall-Ett-pedagogiskt-material.pdf

Fanor och standar från Sollefteå

Under de stora folkrörelsernas tid (ca 1850–1920) var det väldigt viktigt för föreningar att ha en fana
eller ett standar. Med dem kunde föreningen visa att den menade allvar och fanan var ofta
föreningens viktigaste ägodel. Fanor och standar har använts ända sedan kejsartidens Rom och
troligtvis ännu längre. Även vikingarna använde dem. Fanor och standar används fortfarande till
exempel vid 1a maj-demonstrationer och idrottsevenemang.

Fanor-och-standar-fran-Solleftea—ett-pedagogiskt-material.pdf

  Annat pedagogiskt material

Digitala lär plattformen Folk i rörelse

Folk i rörelse är en utmärkt pedagogisk resurs för den som vill fördjupa sig i de olika folkrörelserna genom arkivstudier. Här finns digitaliserat arkivmaterial från föreningsarkiv runt om i hela Sverige. Materialet är ordnat efter tema och kommer med olika frågeställningar och ingångar. Kanske hittar du inspiration där att fördjupa dig i de västernorrländska föreningsarkiven?

Sundsvallsminnen

På hemsidan sundsvallsminnen.se kan du söka information och källmaterial om det historiska Sundsvallsområdet. Du kan söka bland de ämnen som intresserar dig genom att navigera i olika teman. De huvudsakliga källorna till Sundsvallsminnen är Sundsvalls kommunarkiv, Föreningsarkivet Västernorrland, Sundsvalls museum, Demografiska databasen vid Umeå universitet, SCA Merlo arkiv och Sundsvalls Tidning.

Via ”Sök på webbplatsen” och ”Sök i databasen” kan du finna mer information om människor, företag och föreningar. Här hittar du avbildade dokument i form av texter, bilder och registeruppgifter och också delar av Föreningsarkivet Västernorrlands fan- och affisch samling.

Låna miniutställningen Flottning och folkliv

Flottning var förr i tiden ett vanligt sätt att transportera timmer från skogarna i inlandet till sågverken vid kusten. Längs med Ångermanälven finns det fortfarande några spår av flottningsverksamheten, men de håller på att försvinna helt. 2009 genomförde Föreningsarkivet Västernorrland, Landsarkivet i Härnösand och Näringslivsarkiv i Norrland projektet Flottning och folkliv för att tillgängliggöra arkiv som rör flottningen. Den portabla miniutställningen är en del av det projektet.

Utställningen är tänkt dels för alla som är intresserade av flottning och dels för årskurserna 4-5 som fördjupar sig i lokalhistoria. Utställningen

består av en trälåda som innehåller bilder, filmer, broschyrer, beståndsöversikt, studiehandledning och roll-up. Utställningen finns på Arkivcentrum Nord i Härnösand. Frakt (både tur och retur) betalas av beställaren. För mer information och bokning mejla foreningsarkivet@Sundsvall.se

Foto Per-Åke Könberg

Nationell ArkivDatabas (NAD)

Nationell arkivdatabas (NAD) är en databas som tillhandahåller ett nationellt arkivbildarregister. Där finns arkivhänvisningar, register över arkivinstitutioner med kontaktuppgifter samt hjälpdatabaser för topografisk indelning och förvaltningshistorik.

För att upptäcka vilka föreningsarkiv som Föreningsarkivet Västernorrland förvaltar kan du använda dig av NAD. NAD kommer du åt genom Riksarkivets sök-sida https://sok.riksarkivet.se/nad.

Välj ”Fler sökalternativ”, då får du upp en rullmeny som heter ”Förvarande institution”. Där kan du välja ”Föreningsarkivet i Västernorrland” för ångermanlandsmaterial som finns i Härnösand, eller ”Föreningsarkivet i Västernorrland. Medelpadsdepån” för medelpadsmaterial som finns i Sundsvall.

När du sedan får träff på ett arkiv klickar du på arkivets namn. Då får du upp mer information om arkivet och till vänster ser du arkivförteckningen. Arkivförteckningen är en innehållsförteckning. Notera arkivets namn och vilka delar av arkivet du vill forska i, till exempel A 1 Protokoll eller F 2 Stadgar. Sedan kontaktar du oss och någon dag senare kan du komma och forska i materialet.

Kontaktuppgifter hittar du under Besök oss.